Bútor Blog

Ismerd meg a legújjabb trendeket egy bútorgyártó szemszögéből

A 3 kárpit közül az egyiket kerüld el jó messze: bőr, műbőr és bőrszövet

A 3 kárpit közül az egyiket kerüld el jó messze: bőr, műbőr és bőrszövet

Ez egy hosszabb cikk lesz, azzal a céllal, hogy teljesen megértsd mi a különbség az említett huzatok között. Mire a végére érsz a posztnak, pontosan tudni fogod, hogy melyik kárpit a legjobb választás számodra. Megosztunk veled takarítási és karbantartási tanácsokat is. Mindegyik bútorborítás esetében kiemeljük, hogy mik az előnyei és hátrányai az adott huzatnak. Ha bármikor szükséged lesz egy objektív áttekintésre, üsd fel újra ezt a posztot és tudni fogod hogyan juss egyről a kettőre.

Valódi bőr

Kezdjük is akkor az elején. A valódi bőr huzatokat elég régóta használják a bútorok kárpitozására. Bár mostanra kezdenek kimenni a divatból, több oka is van, hogy miért ennyire elterjedt választás. 

Az első és leginkább racionális szempont, hogy a lehető legkönnyebben tisztítható huzat. A mindennapos használat során elő fog fordulni, hogy a kanapén ülve megeszünk egy szendvicset, megiszunk egy pohár bort. Meg aztán egy otthoni mozizásról nem is beszélve: 

nachos + salsa szósz = folt a kanapén. 

A bőrnél “baleset” után semmi ok az aggodalomra. Elég csak felitatni a kiömlött üdítőt és egy vizes kendővel áttörölni az ülést. 1 perc alatt eltüntetted a problémát.

De van itt még más is! A második előnye a bőr huzatnak, hogy 10 év múlva is rendkívül patinásan fog kinézni. A megfelelő szerkezetre felfeszítve a bőr kárpit a használat során nem fog kiszakadni. Olyan nappalikban, ahol a fa burkolat domináns és sok helyen megjelenik, a bőr kifejezetten ütősen mutat. Ha nem az a típus vagy, aki 5 évente átalakítja az otthonát, akkor az időtálló stílus mellett teszed le a voksod egy bőr kanapéval. 

A valódi bőrnek összetéveszthetetlen illata van.

Ne menjünk el szó nélkül a valódi bőr huzat hátrányai mellett sem. Az egyre növekvő klímatudatosság azt is magával hozta, hogy elkezdett fontossá válni a fenntarthatóság. Ennek egy fontos eleme, hogy a marha tenyésztést csökkenteni kell. A bőr huzatok így állat etikai és környezetvédelmi szempontokból kifolyólag kérdésesek. 

A másik hátránya, hogy a tartós, hosszú távon is helytálló vastag marhabőrőknek van egy idegtépő tulajdonsága. Ha már volt bőrbútorod pontosan tudni fogod miről van szó: télen hideg, nyáron meleg és rátapadsz a kanapéra. Ennek oka egyszerű, ugye a bőr szerepe az, hogy szigeteljen. Így télen nehezebben melegszik fel, hiába van szobahőmérsékleten, nyáron pedig nem vezeti el kellőképpen a testhőt és elkezdesz izzadni. 

Műbőr

Ha csak egy bekezdést fogsz elolvasni, akkor az legyen ez. A műbőrrel tudod a legkönnyebben megégetni magad, írjuk máris, hogy miért. De előtte egy nagyon fontos tényre hadd hívjam fel a figyelmed: napjainkban egyre elterjedtebb fogalom az, hogy öcobőr (ecoleather angolul) vagy vegán bőr. A műbőr, az ecoleather és vegán bőr mind ugyanazt jelenti. Ne hagyd magad megvezetni, mindjárt látni fogod, hogy miért is nem annyira öko barát a műbőr huzat.

A műbőr alapját egy textil hordozó adja. Ennek a hordozónak az a lényege, hogy a kárpitozás során dolgozni tudjanak a szakemberek az anyaggal. A textil hordozóra készül a felső réteg, ami a bőrt utánozza. Mostanra már olyan műbőröket gyártanak, hogy szinte megkülönböztethetetlen az igazitól. Viszont van egy árnyoldala ezeknek a poliuretán összetételű anyagoknak: 5-6 év múlva rohamos idő alatt tönkremennek és egy csúnyán lepergő huzat marad helyette. 

Tapintásra észre sem venni a különbséget.

Tekintve, hogy az ára sem olcsó a műbőrnek, hosszú távon kifizetődőbb választás könnyen tisztítható szövetet vagy valódi bőrt választani a bútorra. 

No és mi a helyzet az előnyökkel? A műbőrt egyszerű tisztán tartani és fele annyiba kerül, mint a valódi bőr. Hátránya, hogy cserébe harmadannyi ideig bírja, mint bármelyik másik kárpit anyag, így biztosabb elkerülni. 

[ Most olvastad, hogy nem ajánljuk a műbőrt, mégis található műbőr huzattal készített ágy a Königs-Art kínálatában. Akkor mégis hogy van ez? Abszolút jogos a kérdés részedről. Jelenleg 2 típusú műbőrrel dolgoznak a kárpitos műhelyben. Mindkettő bizonyított hosszú távon. A Silk névre hallgató műbőr huzat, aminek szemkápráztató pezsgő és bronz színei vannak, bevált és eddig egyetlen egyszer ment tönkre ügyfélnél. Viszont ez az eset így is eggyel több, mint ahányszor szövet huzat hagyta cserben ügyfelünket. Azért, hogy teljesen problémamentes legyen az otthon töltött idő, megbízható bútorra van szükség, ami nem megy tönkre idő előtt. Így a Königs-Art szeretné csökkenteni a kockázatot és meleg szívvel ajánlja a textil és valódi bőr huzatokat, mert azok nem fogják cserbenhagyni tulajdonosukat. Ugyanakkor sokszor a design előrébb kerül az észérveknél, ezért van kipróbált és bevált műbőr is a kínálatban. ]

Textilbőr

Ennek a bekezdésnek az olvasásához szeretnélek megkérni rá, hogy felejts el egy percre mindent, amit a textilbőrökről tudsz. A legnagyobb kavarodás az ügyfelek fejében a textilbőr és bőrszövet kifejezések körül van. 

Az igazság az, hogy ezek a kárpitok mind textilek. Olyan bútorszövetek, amelyek nem tartalmaznak poliuretánt, mint a műbőrök. Pillants rá a beágyazott fotóra. Látni fogod, hogy a szövetnek bőr mintázata van. Ezt az úgynevezett prégelés technikával készítik. A textil felső felülete ugyanazt a puha szövet tapintást adja, mint a többi része. Viszont a bőrre jellemző mintázat jelenik meg rajta. 

A textilek úttörője, ezek voltak az első vízlepergető bútorszövetek.

Így tehát a textilbőr és bőrszövet anyagoknak csak annyi közük van a bőrhöz, hogy annak a mintáját viselik. De látod honnan fakad a bonyodalom? A műbőr textil hordozója miatt a textilbőr kifejezés igazán összekutyul mindent. A gordiuszi csomót azzal lehet átvágni, hogy maradj a valódi bőr és műbőr kifejezéseknél abból baj nem lesz. A szövetnél már törekedni kell az egyértelmű kifejezésre. Nevezd nevén a gyereket és mondd, hogy szövetet keresel bőr mintázattal és tudni fogják mire gondolsz.

Ha meg nem akarsz ezzel az egésszel bajlódni, akkor gyere be a Königs-Art Stúdió üzletébe. Itt profik várnak téged, akik egészen biztosan elnavigálnak az anyagok útvesztőjében. 

Azzal, hogy kiderült a textilbőrről, hogy valójában az egy szövet, akkor milyen tulajdonságai vannak? Előnye, hogy az ilyen szövetek az esetek nagy többségében vízlepergetőek és könnyen tisztíthatóak. Így a családi összejöveteleken sem fog veszélybe kerülni a bútorod. További előnye, hogy bármilyen szennyeződést le lehet róla törölni, ha időben cselekszel. Még a vörösbort és a tintát is, pedig ez a kettő hírhedt arról ,hogy foltot hagy. A szövet hátránya, hogy a por könnyebben megül benne, mint a bőrön, ezért időközönként érdemes a porszívóval végigmenni az üléseken és a támlákon. 

Összefoglalás

Mit tudtunk meg a posztnak a végére? Létezik a valódi bőr, ami állati eredetű forrásból származik. Vannak műbőrők, amelyek textil és poliuretán párosításával készülnek. És végezetül vannak szövetek, amik a bőr mintáját használják és a köznyelvben bőrszövetként terjedtek el. 

Ha bármikor belezavarodsz, akkor csapd fel ezt a posztot újra és máris képben leszel, hogy melyik anyag mikor és mire jó választás. 

Ha érdekel a szövet karbantartása, mert nem győzött meg, akkor olvasd el a takarítási tippjeinket ide kattintva.

Max City
Aqua Clean
Elaston
ETAP Sofa
Magic Home
Quick Clean
Königs-Art Stúdió Kft.

Hírlevél feliratkozás - Maradj képben

Légy naprakész, tudd meg a legértékesebb információkat azonnal.

Königs-Art Mintaterem MaxCity

Nézd végig a teljes kanapé és franciaágy kínálatot a mintateremben.

2045 Törökbálint, Tópark utca 1/A fszt. 27-es üzlet

Nyitvatartás: H-SZ: 10-20h V:10-19h

Telefon:+36 23 418 200

Mobil:+36 30 619 6075

Email:info@konigs-art.hu

Königs-Art Ágystúdió Budapest

A bemutatótermünk jelenleg felújítás alatt áll, hamarosan nyitunk. Addig a MaxCityben körbe tudsz nézni nálunk.

1215 Budapest, Ady Endre út 112/B

Telefon:+36 23 418 200

Mobil:+36 30 371 4901

Email:info@konigs-art.hu

Bemutatkozás

A Königs-Art nagykanizsai bútoripari tradíciók mentén, egyedi készítésű termékeket kínál. 1999 óta azon dolgozik a cég, hogy vásárlói a lehető legideálisabb megoldást választhassák otthonukba. A Königs-Art csapatának első számú célja, hogy az elkészült produktummal maradéktalanul elégedettek legyenek ügyfelei, ezért rugalmasan állnak minden megkereséshez.

Copyright 1999-2023 Königs-Art Stúdió Kft Minden jog fenntartva A fejlesztés és design: Elit IT